Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/webvol3/1u/9o3tkhk973j52hc/framtidensby.nu/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5753
Rapport om Den lärande byn | Bredbandsbullerbyar

Den fjärde delkursen i kursen Bredbandsbullerbyar – Framtidens by – genomfördes i helgen i den lilla byn Kvarnsjö i södra Jämtland. Temat var ”den lärande byn”. I ett vackert fjällnära vinterlandskap med skidspår runt knuten och perfekt sportlovsväder, utforskade vi som deltog vad det kan innebära att förhålla sig lärande och levande som människor, byar och lokalsamhällen genom både framgång och motgång. Kursen i sig är lärarlös, även om det finns en arbetsgrupp som skapar sammanhanget och det lärande rum som vi alla deltar i. Vi lär av och med varandra, med hjälp av mångfalden i allas erfarenheter.

Det är spännande att uppleva hur olika karaktärer det blir på de olika delkurserna. Den här gången såg vi till att det blev lite extra tid till andningspauser och skidturer, pauserna är viktiga för lärandet. I den gamla byskolan – ett passande sammanhang – utforskade vi livets lärande möten, varvat med bland annat studiebesök i grannbyns berömda mikrobryggeri, påhälsning av konstnären och författaren Rolf Kjellberg, samtal med byns olika invånare, utforskning av det goda samtalet och kollegial handledning, dans- och rörelselekar, visionsövning, sång och inspirativ målning… Riktiga höjdardagar, som någon i gruppen uttryckte saken, tack vare allas medskapande.

Vi lyxade lite extra då vi fick hjälp med att laga maten den här gången, fantastiskt gott och skapat av främst lokala råvaror med både älg, får och tjäder. Mjölken hämtades direkt från bonden i byn, och på den gjordes även youghurten till frukosten. På lördagen blev det en festmåltid tillsammans med byns invånare. Det kommer att läggas ut fler inlägg om helgen på FB-sidan bredbandsbullerby – hållbart boende. Det är viktigt att vi alla dokumenterar hela den lärresa som kursen om framtidens by innebär. Kanske är det den viktigaste utforskning man kan ägna sig åt i dessa omställningstider, då vi på kort tid behöver hitta lokala svar på globala kriser – hållbar byutveckling.