Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/webvol3/1u/9o3tkhk973j52hc/framtidensby.nu/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5753
På kurs med Kurt! | Bredbandsbullerbyar

Jag är på andra delkursen kring bredbandsbullerbyar. Temat är den växande byn och vi pratar mycket ekonomi. Avregleringen av finansmarknaden leder till en katastrof. Bankerna lånar ut pengar som de inte har och tar ränta på dem. Nästa finanskris blir ännu djupare. Dessutom finns det ingen olja att smörja maskinerier med längre. Marknadens kollaps blir kanske det som räddar oss från klimathotet i och med att konsumtionen kommer att sjunka drastiskt. Åter igen är det marknaden som räddar oss!!!!???

Kurt med Teslan tror också att marknaden är det enda som vi kan hoppas på. Politiken ligger hopplöst efter. Han tänker att efterfrågan på riktigt producerad mat kommer att öka så dramatisk att den traditionella tillverkningen av kanelbullar från industrijorbruken kommer att upphöra och därmed dess förbrukning av mullkapitalet. Kul tanke men existerar den konsumentmakten?

Jag presenterade vår gamla sparkasseidé – Sparkassan Sparkossan. Alla begriper direkt det geniala. Tyvärr hindrar finansinspektionens ohemula avgifter oss från att skrida till verket. Vi hittar inga bakvägar. Vi har ett skrivet material om Sparkassan. PMa för det.

 

Vi huserar i Utviksgården, en gammal IOGT lokal vid havet med små mysiga eluppvärmda rum att sova i. Jag ser på verandans fönster att det är amatörer som målat dem. Massor av ideellt arbete är nedlagt för att andra människor ska kunna mötas. I mitt inre ser jag hur valberedningen i föreningen har problem med att hitta en revisor, att äldre medlemmar ramlar ifrån och hur kapitalstarka grannar kastar trånande blickar på huset. Men det är bara min fantasi och farhåga.

Vi gästar alltså Södra Norrlands Omställningscentrum (SNOC) som äger en skylt och består ett antal engagerade människor som ännu inte är uppslukade av marknaden. Det betyder att här finns människor som inte tar betalt för att berätta om sitt ideella arbete. Projektbidragen till landsbygden har annars dragit in mängder med aningslösa människor in i förtingligade relationer. Man kan inte lägre träffas och utbyta erfarenheter utan att söka projektbidrag för att betala för varandras inlägg.
Någonting är jävligt snett och det är det vi ska räta upp med ett helt nytt byaväsende. Och jag säger som Kim Jong Un: Hundarna skäller men karavanen drar vidare.

Vi bygger faktiskt redan den första byn.